ایمپلنت دندان امروزه بهترین و پیشرفته ترین روش جایگزینی دندان از دست رفته است که در این درمان پایه ای به شکل پیچ در دردون استخوان قرار می گیرد و به استخوان جوش می خورد. پایه های ایمپلنت انواع مختلفی دارند که یکی از رایج ترین آن ها ایمپلنت اندواستیل است که بررسی این نوع ایمپلنت می پردازیم.
ایمپلنت اندواستیل چیست ؟
ایمپلنت اندواستیل ( Endosteal ) نوعی ایمپلنت دندانی است که به عنوان یک پایه یا همان فیکسچر برای نگه داشتن ایمپلنت دندان در استخوان فک قرار می گیرد. ایمپلنت های دندانی معمولاً زمانی قرار می گیرند که فردی دندان خود را از دست داده باشد. ایمپلنتهای اندواستیل که معمولاً از تیتانیوم ساخته میشوند، رایجترین ایمپلنتهای دندانی هستند. آنها معمولاً مانند پیچ های کوچک هستند و در استخوان فک قرار می گیرند. آنها از طریق لثه بیرون زده تا دندان جایگزین را نگه دارند.
چه افرادی کاندید مناسبی برای کاشت ایمپلنت اندواستیل هستند؟
از آنجایی که ایمپلنتهای اندواستیل در استخوان جاسازی میشوند، این روش میتواند تهاجمی باشد و به زمان بهبودی قابل توجهی نیاز دارد. بنابراین، درمان ممکن است در همه موارد مناسب نباشد. برای کودکان یا نوجوانانی که استخوان فک آنها هنوز در حال رشد و تکامل است، توصیه نمی شود.
علاوه بر این، شرایط زیر ممکن است شما را به عنوان کاندیدای ایمپلنت اندوستال رد کند:
- افراد دارای دیابت، پوکی استخوان و فشار خون بالا
- عدم تراکم استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت دندان
- بیماری های لثه، مانند التهاب لثه و پریودنتیت
- سیگار کشیدن، اگرچه ممکن است این روش را کاملاً رد نکند
قبل از کاشت ایمپلنت اندواستیل ، ممکن است مجبور شوید این شرایط را تحت درمان قرار دهید یا در غیر این صورت آن را مدیریت کنید.
مراحل انجام کاشت ایمپلنت اندواستیل
جراحی کاشت ایمپلنت دندان نسبتا تهاجمی است، به این معنی که نیاز به برش های عمیق دارد. این کار توسط جراح فک و صورت انجام می شود. به طور معمول، جراحی تحت بیحسی موضعی انجام میشود، و بیمار در حین انجام کاشت ایمپلنت دندان دردی را حس نخواهد کرد.
بیشتر بخوانید » فیلم ایمپلنت دندان
سه مرحله اصلی برای روش ایمپلنت اندوستال وجود دارد:
تصویربرداری و قرار دادن پایه ایمپلنت دندان
اشعه ایکس دندان یا نوع دیگری از تکنیک تصویربرداری برای ارزیابی ناحیه ای که دندان از دست رفته است استفاده می شود. سپس جراحان یک برش کوچک در لثه ایجاد کرده و سوراخی در استخوان ایجاد می کنند. بعد از برش لثه و سوراخ کردن استخوان فک دندانپزشک پایه ایمپلنت دندان یا همان فیکسچر را در استخوان فک قرار می دهند.
نصب روکش موقت
چه در طول اولین قرار ملاقات یا در قرار بعدی، جراح دندانپزشک یک اکستنشن به نام “اباتمنت” اضافه می کند و یک روکش موقت روی آن قرار می گیرد. در مرحله بعد، با رشد مواد استخوانی در اطراف پیچ، باید دورهای از بهبودی را طی کنید؛ از چند هفته تا چند ماه. این فرآیند “استئواینتگراسیون” نامیده می شود.
نصب تاج دائمی
پس از قرار دادن روکش موقت، شما برای مرحله نهایی آماده هستید. دندان مصنوعی که به عنوان پروتز یا روکش اصلی و دائمی نیز شناخته می شود، روی اباتمنت قرار می گیرد. با استفاده از فناوری اسکن، پروتز به گونه ای سفارشی می شود که کاملا در جای خود قرار گیرد. رنگ آن با دندان های اطراف مطابقت دارد، بنابراین طبیعی به نظر می رسد. اگر چندین دندان از دست رفته داشته باشید، با استفاده از یک پل دندانی گروهی از دندان ها می تواند به ایمپلنت متصل شود.
چه زمانی کاشت ایمپلنت اندواستیل باید انجام شود؟
در موارد زیر بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت اندواستیل می باشد این موارد میزان موفقیت کاشت ایمپلنت اندواستیل را به طور چشمگیری افزایش می دهد.
کشیدن دندان
اگر قسمتی از دندانی که می خواهید ایمپلنت جایگزین آن شود هنوز در لثه قرار دارد باید کشیده شودکشیدن دندان یک روش استاندارد دندانپزشکی است که جراح دندانپزشک بعد از کشیدن آن می تواند بالافاصله پایه یا فیکسچر را در استخوان فک قرار دهد که اصطلاحا کاشت ایمپلنت فوری نامیده می شود.
تقویت استخوان
قبل از جراحی، جراح دهان ممکن است مجبور باشد پیوند استخوان را برای شما انجام دهد. مواد استخوانی که از قسمت دیگری از بدن شما برداشت می شود یا از مواد موصنوعی ساخته شده است به ناحیه کم تراکم استخوان فک پیوند می شود. با گذشت زمان اغلب چندین ماه این ماده با استخوان فک پیوند خورده و باعث بهبود تراکم استخوان می شود.
سینوس لیفت
دندان هایی که در فک بالا قرار دارند، از سخت ترین دندان ها برای جایگزینی هستند. استخوان در اینجا به احتمال زیاد ناکافی است و به دلیل نزدیکی به سینوس جای کمی برای خطا وجود دارد. افزایش این ناحیه با لیفت سینوس و سپس تقویت فک بالا ممکن است ضروری باشد.
عوارض بعد از جراحی ایمپلنت اندواستیل
با هر مرحله از عمل و به خصوص پس از نصب پایه ایمپلنت اندواستیل در استخوان برخی از عوارض را احساس خواهید کرد، از جمله:
- مقداری خونریزی در ۱۲ تا ۲۴ ساعت اول پس از عمل
- درد و ناراحتی در اطراف ناحیه آسیب دیده
- تورم در صورت یا لثه در دو تا سه روز اول پس از جراحی
- در موارد نادر، بی حسی موقت در فک پایین
- مشکل در باز کردن دهان، صحبت کردن یا جویدن
- تورم صورت بعد از سه روز اول
- بوی بد دهان مداوم
- لقی در دندان یا دندان
- ایجاد شکاف بین دندان ها
- ترشح (چرک) از ناحیه آسیب دیده
مراقبت های بعد کاشت ایمپلنت اندواستیل
- به شما آنتی بیوتیک داده می شود تا از عفونت جلوگیری شود.
- شما باید از برخی غذاهای سخت جویدنی خودداری کنید.
- ممکن است مجبور شوید از برخی ورزش ها یا فعالیت های بدنی اجتناب کنید.
- برای جلوگیری از خونریزی، می توانید گاز استریل خشک استفاده کنید. سپس گاز مرطوب را به مدت ۲۰ دقیقه روی ناحیه آسیب دیده فشار دهید.
- در ۱۲ ساعت اول پس از جراحی، سر خود را بیش از حد حرکت ندهید.
- از نی استفاده نکنید زیرا ساکشن میتواند به ناحیهای که جراحی شده فشار وارد کند.
مراقبت در منزل بعد از ایمپلنت اندوستال شامل حفظ بهداشت خوب دندان است. شما باید دو بار در روز به درستی مسواک بزنید، روزانه نخ دندان بکشید و معاینات منظم دندانپزشکی را فراموش نکنید. علاوه بر این، سیگار احتمال بروز عوارض را افزایش می دهد. در اوایل ممکن است درد و نارحتی را تجربه کنید. درمان های خانگی برای کمک به بهبودی عبارتند از:
داروها: برای کنترل درد، داروهای مسکن، ممکن است تجویز شوند. اینها باید با دقت و کم استفاده شوند. داروهای بدون نسخه، مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ادویل (ایبوپروفن) یا سایر انواع ایبوپروفن نیز می توانند کمک کنند.
استفاده از کمپرس یخ : کمپرس یخ در اطراف ناحیه آسیب دیده می تواند تورم بعد از جراحی شما را کاهش دهد. یک کیسه یخ سرد پیچیده شده در یک حوله مرطوب هر بار به مدت ۱۵ دقیقه روی آن ناحیه قرار دهید. این کار را می توان چندین بار تکرار کرد.
غرغره کردن آب نمک: برای بهبودی لثه ها، توصیه رایج دیگر این است که محلول آب نمک را چندین بار در روز غرغره کنید. نصف قاشق غذاخوری نمک را در یک فنجان یا لیوان آب گرم بریزید. هر بار به مدت ۱۰ ثانیه، قبل از تف کردن، به آرامی آب را در دهان خود بنوشید.
اگرچه عوارض ایمپلنت اندوستال می تواند جدی باشد، اما به طور کلی، این عوارض نسبتا نادر هستند. این یک روش بسیار موفق است. اکثریت قریب به اتفاق حدود ۹۰٪ تا ۹۵٪ از ایمپلنت ها با موفقیت در فک قرار می گیرند.
کلام آخر
ایمپلنت های اندواستیل، ایمپلنت های دندانی هستند که جایگزین دندان های از دست رفته می شوند. یک پیچ یا پایه جراحی (بدنه ایمپلنت) در فک تعبیه شده و یک اباتمنت نصب می شود. هنگامی که استخوان در اطراف استخوان فک رشد کرد و به اندازه کافی قوی شد، جراح دندانپزشک یک تاج دائمی بر روی آن قرار می دهد.
به دنبال این روش، ممکن است کمی ناراحتی و درد را تجربه کنید و باید از غذاهایی که جویدن آنها سخت است اجتناب کنید. داروهای ضد درد، یخ، و پیگیری قرار ملاقات های بعدی در طول بهبودی ضروری است.
منبع » endosteal implant ، انواع ایمپلنت دندان